Sposób przygotowania:
Obwarzanki - Donaty
Mleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukru i utarte z cukrem żółtka (ok 4 łyżki cukru), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić, wlać alkohol dodać roztopioną margarynę, aromat...Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.. wyjąć ciasto po trochu na stolnicę ... wałkować dość grubo ok 1,5 cm, wycinać duże kółka a w nich dziurkę odstawić do wyrośnięcia... gotować w rozgrzanym tłuszczu.. na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować..przygotować lukier; cukier w rondelku zalać wodą by stal się gęstą masą cukrową, gotować do nitki (syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę) zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać łyżką .. Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..
luna