Sposób przygotowania:
Obfite warkocze
1. Drożdże zasypać cukrem i odstawić, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepać z dwoma jajkami i olejem. 2. Mąkę pszenną przesiać i mieszać z krupczatką. Wlać maślankę i drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić, aż podwoi swoją objętość. 3. Ciasto dzielić na 8 części. Każdą rozwałkowac na kwadrat lub owal o wymiarach mniej wiecej 10x15cm. Każdy kawałek naciąć radełkiem prostopadle po bokach w odstępach około 1,5 cm, tworząc paseczki i uważając, by nie rozciać środka. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na 20 minut. 4. Środek każdego placuszka smarować białkiem. Układać pokrojone truskawki, kilka malin i jagód. Następnie na zmianę (raz z jednej raz z drugiej strony) przeplatać paseczki. Z wierzchu smarować żółtkiem. Piec 20 minut w 200 stopniach C.
KasiaJulcia