Sposób przygotowania:
Obiad, który robi się samETAP 1:
Marchewki i ziemniaki obierać, umyć i pokroić w słupki. Podudzia z kurczaka umyć i osuszyć. Limonkę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę.
Do worka włożyć 3 podudzia z kurczaka, połowę pokrojonych warzyw oraz połowę startej skórki z limonki.
To samo wykonać z drugim workiem.
ETAP 2:
Wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z limonki oraz przyprawami: solą, pieprzem, imbirem, papryką słodką, rozmarynek, tymiankiem, majerankiem i szałwią.
Sos podzielić na pół.
Jedną połowę dodać do jednego worka, a drugą do drugiego worka. Worki zamknąć i mieszać, obracając woreczkiem, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy.
ETAP 3:
Woreczki włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzany do 200 stopni przez ok. 60 minut. 10 minut przed końcem woreczki przeciąć, aby mięso i warzywa trochę się zarumieniły. Wyłożyć na talerz i obiad gotowy,