jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Obiadowe szaszłyki cukiniowo-łososiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Gotowe szaszłyki podajemy jako dodatek np. do ryży. Łosoś otulony cukinią smakuje pysznie, do tego soczyste pomidory i mamy pyszne danie:).

Obiadowe szaszłyki cukiniowo-łososiowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Obiadowe szaszłyki cukiniowo-łososiowe

Składniki na 5 sztuk:

Sposób przygotowania:

Obiadowe szaszłyki cukiniowo-łososiowe

ETAP 1

Obiadowe szaszłyki cukiniowo-łososiowe
porcjujemy rybę i przyprawiamy

Łososia kroimy w grubą kostkę. Pokrojonego skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem.

ETAP 2

Obiadowe szaszłyki cukiniowo-łososiowe
Kroimy cukinie w plasterki

Cukinie myjemy, osuszamy a następnie dzielimy na cienkie plasterki. Najwygodniej pokroić ją za pomocą obieraka do warzyw. Gotowe plasterki oprószamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

ETAP 3

Obiadowe szaszłyki cukiniowo-łososiowe
Rybę owijamy cukinia

W przygotowane plasterki zawijamy kostki łososia.

ETAP 4

Obiadowe szaszłyki cukiniowo-łososiowe
nabijamy szaszłyki

Pomidorki myjemy i osuszamy. Paprykę dzielimy na kwadraty.
Tak przygotowane składniki nabijamy naprzemiennie na przygotowane patyczki do szaszłyków.

ETAP 5

Obiadowe szaszłyki cukiniowo-łososiowe
szaszłyki smażymy

Na patelni grillowej rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzaną wykładamy pokrojoną na mniejsze części cebule oraz przygotowane szaszłyki. Smażymy je z każdej stromy do momentu jak łosoś będzie miękki. Ryba jest szybka w obróbce cieplej, więc danie bardzo szybko jest gotowe.


Tagi:

cukinia