Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zielone szaszłyczki naleśnikowe :

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Jabłkowe naleśniki z owocami – mogą być deserem , albo delikatnym daniem obiadowym .

Zielone szaszłyczki naleśnikowe :

Składniki:

Zielone szaszłyczki naleśnikowe :

 

  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 6 łyżek mąki ( ani płaskie, ani czubate – takie średnie )
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel jabłkowy ( taki na ½ litra wody )
  • 1 łyżeczka barwnika spożywczego zielonego ( Super Cook-Green )
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 puszka ,, Koktajlu z owoców tropikalnych „( banan, papaja,, ananas ,guava )
  • 10 kulek winogron
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady + kilka łyżek mleka
  • bita śmietana ( może być w sprayu )

 

Sposób przygotowania:

Zielone szaszłyczki naleśnikowe :
Z jajek, mąki, mleka, szczypty soli, proszku do pieczenia , kisielu ( sypki ), barwnika , 2 łyżek oleju zrobić ciasto naleśnikowe .Odstawić . Rozgrzać na patelni do naleśników 1 łyżkę oliwy obracając patelnią tak by cała się natłuściła .Zlać olej. Nabierać chochelką do zupy ciasta naleśnikowego i wlewać na patelnię . Rozprowadzić ciasto po patelni obracając nią . Usmażyć 6 naleśników ( obracając naleśniki w trakcie smażenia ).
Naleśniki przekrawać na pół .Każdą połówkę zwijać tak by powstawał zgrabny rulonik . Ruloniki nadziewać po 6 sztuk na patyczki do szaszłyków .
Podawać obok wymieszanych ( odsączonych z syropu ) owoców + przekrojone na połówki winogrona .Obok podać bita śmietanę i roztopioną czekoladę do polewania ( roztopić z kilkoma łyżkami mleka by była płynna )