Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Obwarzanki (bez sera)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Obwarzanki to kolejny smakołyk, który smażyła nam mama kiedy byłam dzieckiem. Przepis na obwarzanki bez twarogu.

Obwarzanki (bez sera)

Składniki:

Obwarzanki (bez sera)

Ciasto:

  • Składniki:
  • ½ kg mąki
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder z wanilią do posypania

Sposób przygotowania:

Obwarzanki (bez sera)

Etap 1:

Obwarzanki (bez sera)
Z mąki, proszku, masła, śmietany i jajek zagnieść ciasto.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenie dodać masło, jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut.

Etap 2:

Obwarzanki (bez sera)
Obwarzanki wykrawać szklanką i kieliszkiem.

Rozwałkować na grubość 0,5 cm, szklanką wykrawać kółka większe, a w środku mniejsze np. kieliszkiem.

Etap 3:

Obwarzanki (bez sera)
Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Smażyć na dobrze nagrzanym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem z wanilią.