jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Obwarzanki z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

obwarzanki z migdałami to łakocie dla spragnionych słodyczy

Obwarzanki z migdałami

Składniki:

Obwarzanki z migdałami

 

  • 30 dag mąki
  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • sól- szczypta
  • 2łyżki słodkiego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 10 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:

Obwarzanki z migdałami
Mąkę przesiać, wbić jajka, dodać sól, cukier, wino i 2 łyżki oleju, zagnieść ciasto.Z ciasta uformować 12 cm wałeczki, końce zlepić i wrzucać na osolony wrzątek, gotować, aż wypłyną. Osączyć, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze i piec przez 20 minut w temp. 180 stop. C.

LUKIER:

Cukier puder rozpuścić w 100 ml letniej wody, mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż stanie sie gęsty. Obwarzanki smarować gorącym lukrem i zanim zastygną posypać płatkami migdałowymi.

Tagi:

jajko jajka