natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Obważanki z twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obważanki (oponki) są dla wszystkich łakomczuchów.

Obważanki z twarogiem

Składniki:

Obważanki z twarogiem

 

  • 1/2 kg.mąki
  • 1/2 kg. twarogu
  • 1/2 kostki palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 1cukier waniliowy
  • 1 łyż. sody oczyszczonej
  • 2 jaja

Sposób przygotowania:

Obważanki z twarogiem
Mąkę,cukier,rozpuszczoną palmę (przestudzoną) oraz resztę produktów zagniatamy razem.Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione,bierzemy po kawałku ciasta i wałkujemy je na grubość ok 1 cm. Wycinamy szklanką duże koła i w tych kołach wycinamy jeszcze jedne koła małym kieliszkiem.Na głębokie naczynie (głęboką patelnię) wlewamy mniejszą połowę oleju i gdy olej się zagrzeję wkładamy po kilka sztuk obważanek i smażymy je na złoty kolor i wyciągamy z oleju po czym obkuliwujemy usmażone obważanki w cukrze pudrze i układamy na talerzu.