Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Ochazuke nad Odrą ( Buniowe ):

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Fascynacje kuchnia japońska nie ustają. Pomysł zupy rybnej z herbatą ,,męczy " mnie od dawna . Zrobiłam wersję z naszymi składnikami.

Ochazuke nad Odrą ( Buniowe ):

Składniki:

Ochazuke nad Odrą ( Buniowe ):

 

  • Dzwonko karpia
  • stek ( mały ) z łososia
  • okoń mały
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 białej części pora
  • kawałek ogórka ( tak ok 5 cm )
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku ( biała część od cebulki )
  • garstka makaronu z zupek chińskich ( lub ryżowy )
  • mielony kolorowy pieprz
  • 1/2 szklanki zaparzonej herbaty jaśminowej - mocnej ( najlepiej sam jaśmin ale może też być mieszanka z czarną )
  • sos sojowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki pokrojonej w pół plasterki pora

 

Sposób przygotowania:

Ochazuke nad Odrą ( Buniowe ):
Ryby filetować . Czyste mięso odłożyć a z reszty i warzyw ze szczyptą soli zrobić wywar ( gotować na małym gazie ok 45 minut ). Ugotować makaron - odcedzić. Przecedzić wywar .Wlać przecedzoną herbatę .Włożyć podzielone na kawałki filety rybne . Gotować 15 minut. Doprawić wywar sosem sojowym i pieprzem. Podawać wkładając do miseczki porcje makaronu , nalać zupę z kawałkami ryb .Dodawać pokrojony w cienkie słupki ogórek ze skórką , utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka ) rzodkiewkę , szczypior ,por, powycinaną ozdobnie marchew z wywaru .