Sposób przygotowania:
Oczka kotka
Mąkę przesiewamy, siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na ok. 3-4 mm i kieliszkiem wykrawamy kółeczka.
Połowę z wyciętych krążków pozostawiamy w całości.
W drugiej połowie wycinamy po środku mały otwór.
Blaszkę wysmarowujemy tłuszczem (lub wykładamy pergaminem) i przekładamy na nią ciastka.
Pieczemy na złoty kolor.
Na całe ciastka nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim krążkiem z dziurką.
Ciasteczka są pyszne i ładnie się prezentują.
Ciasto rozwałkowujemy na ok. 3-4 mm i kieliszkiem wykrawamy kółeczka.
Połowę z wyciętych krążków pozostawiamy w całości.
W drugiej połowie wycinamy po środku mały otwór.
Blaszkę wysmarowujemy tłuszczem (lub wykładamy pergaminem) i przekładamy na nią ciastka.
Pieczemy na złoty kolor.
Na całe ciastka nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim krążkiem z dziurką.
Ciasteczka są pyszne i ładnie się prezentują.