Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Odwrócona babka z kawowa z pomarańczą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moim zdaniem kawa tak doskonale współgra z pomarańczą jak jabłko z cynamonem, a bazylia z pomidorem.

Odwrócona babka z  kawowa z pomarańczą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odwrócona babka z kawowa z pomarańczą

 

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu
  • 12 łyżek oleju
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki otartej skórki z pomarańczy
  • 2 średnie pomarańcze
  • okrągła forma o średnicy 19 cm
  • papier do pieczenia
  • łyżka pudru

Sposób przygotowania:

Odwrócona babka z kawowa z pomarańczą
Jajka, miód, olej, kawę sól i mleko ucieram razem. Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą, dosypujemy stopniowo do mokrych składników i delikatnie mieszamy. Mieszamy krótko aby się tylko połączyły składniki, to nie musi być gładka masa. Okrągłą formę do zapiekania wykładamy grubymi ( około 1 cm) plastrami obranej pomarańczy. Jeden układamy na spodzie resztą obkładamy boki. Ciasto delikatnie aby nie zruszyć plastrów wylewamy do formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni i pieczemy około 40 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy gdy jest suchy możemy wyciągać, w przeciwnym razie pieczemy dłużej aż patyczek będzie suchy. Wyjmujemy z formy, obracamy spodem do góry , zimne ciasto posypujemy pudrem.
Odwrócona babka z  kawowa z pomarańczą
Formę wykładamy papierem, a następnie układamy owoce.
Odwrócona babka z  kawowa z pomarańczą
W mokrych składnikach rozprowadzamy kawę, to pozwoli jej się rozpuścić.
Odwrócona babka z  kawowa z pomarańczą
Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy.
Odwrócona babka z  kawowa z pomarańczą
Ciasto wylewamy do trzech czwartych wysokości formy.

Tagi:

jajko kawa jajka