ciotka

ciotka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Odwrócona szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis pod takim tytulem podawala juz kiedys Eska, ale ta szarlotka jest inna, dla jeszcze bardziej leniwych. I zawsze wychodzi.

Odwrócona szarlotka

Składniki:

Odwrócona szarlotka

 

  • Sama zwykle biore skladniki na oko, ale w przeliczeniu na szklanki bedzie to wygladalo mniej wiecej tak:
  • szklanka maki przesiana z czubata lyzeczka proszku do pieczenia
  • bialka od zoltek, bialka dosmaczyc mala szczypta soli i ochlodzic w lodowce do czasu ubijania piany
  • 1/2 do 3/4 szklanki cukru (w zaleznosci od smaku)
  • sok z 1 cytryny, pomaranczy lub odrobina takiego olejku aromatycznego jaki sie lubi (mozna dodac cukier waniliowy)
  • kilka jablek, 4-6 zalezy od wielkosci
  • cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania

Sposób przygotowania:

Odwrócona szarlotka
Żółtka dobrze utrzeć z cukrem, do tzw. białości, można przy pomocy recznego miksera (sama tak to tobie - ciasto dla leni). Dodać sok lub olejek aromatyczny, wymieszać. Formę (miske prodiża) wysmarować masłem (ale nie jest to bezwzglednie konieczne) i suto wysypać obranymi jabłkami, poszatkowanymi na cienkie plasterki. Ubić schłodzone białka na sztywną pianę (bez cukru, za to z ta odrobiną soli). Do utartych żółtek dodawać na zmianę czubatą drewnianą łyżkę piany i łyżkę mąki wymieszanej z proszkiem, z grubsza wymieszać tak, jak sie to robi w przypadku prawdziwego biszkoptu (tj. bez proszku) - bardziej przekładać składniki, niźli łyżką  kręcić, smugi piany czy mąki nie zaszkodzą. Ciasto wylać na jabłka i piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 C. Ciasto jest gotowe, gdy brzegi zaczynają odstawać od formy, ale można sprawdzić dla pewności patyczkiem pamietając, że dół ciasta będzie mokry (jabłka). Trochę ostudzić, wyrzucić na talerz "do gory nogami", dokleić na wierzch jabłka, co przywarły do formy, wygładzić i obficie posypać cukrem pudrem z cynamonem jeszcze ciepłe ciasto, by puder troche sie rozpuścił. Poprawić pudrem dla lepszego wyglądu po przestygnieciu, by zamaskować ewentualne dosztukowywanie jabełk. Wbrew pozorom wyglada ładnie, ale nie mam fotki. Proporcja na typowy okragly prodiż lub 25-30 cm tortownicę. Podawać najlepiej jeszcze lekko ciepłe z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi, ale i bez tych dodatków i na zimno znakomite.