Luka Li

Luka Li

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Odwrócone ciasto z gruszkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, jesienne ciasto z chrupiącym spodem i gruszkowo-żurawinową górą.

Odwrócone ciasto z gruszkami i żurawiną

Składniki:

Odwrócone ciasto z gruszkami i żurawiną

 

  • 2 średnie gruszki
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 155 g cukru
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 5 łyżek zagęszczonego mleczka niesłodzonego
  • kropla aromatu rumowego
  • łyżka brązowego cukru do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto z gruszkami i żurawiną
Gruszki obrać, pokroić w plasterki. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać bułkę. Na dnie tortownicy ułożyć plasterki gruszek, a między nimi poukładać żurawinę. Jajka i cukier ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać olej oraz zagęszczone mleczko, zmiksować. Do powstałej masy przesiać mąkę i proszek, dodać aromat i wszystko dokładnie zmiksować.Ciasto wyłożyć na ułożone w tortownicy gruszki oraz żurawinę. Wierzch wyrównać i posypać łyżką brązowego cukru. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.