ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1011]

Odwrócone ciasto z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste, szybkie, wyjątkowo smaczne ciasto ucierane " odwrócone " z wiśniami, zawsze się udaje i zawsze smakuje wybornie.

Odwrócone ciasto z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Odwrócone ciasto z wiśniami

 

  • wiśnie bez pestek 70 dag,
  • kisiel pomarańczowy 1 opakowanie,
  • cynamon 2 łyżeczki

 

  • jajka 6 sztuk "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • margaryna miękka 15 dag,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • cukier puder 1 szklanka,
  • woda 3-4 łyżki

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto z wiśniami

ETAP 1:

Odwrócone ciasto z wiśniami
Drylownica szybko usunie pestki z wiśni.

Wiśnie opłukać, wydrylować z pestek, w misce wymieszać z kisielem i cynamonem.

ETAP 2:

Odwrócone ciasto z wiśniami
Masa jajeczna musi dobrze być ubita do spienienia.

Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.

ETAP 3:

Odwrócone ciasto z wiśniami
Grudki po dodaniu mąki znikną i będzie gładkie ciasto.

Wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie, gęste ciasto.

ETAP 4:

Odwrócone ciasto z wiśniami

Forma niska silikonowa z kominkiem 26 cm, na dnie rozłożyć wiśnie kisielowe, wyłożyć ciasto.

ETAP 5:

Odwrócone ciasto z wiśniami

Ciasto łyżką rozsmarować na wiśniach, wygładzić wierzch.

ETAP 6:

Odwrócone ciasto z wiśniami

Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 45-50 minut do suchego patyczka, wystudzić w formie.

ETAP 7:

Odwrócone ciasto z wiśniami

Zimne ciasto w formie nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć formę z ciasta, puder cukier wymieszać z wodą na dość lejący lukier i polać wierzch ciasta.