SUPERPRZEPIS

Odwrócone ciasto z gruszkami w karmelu

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Odwrócone ciasto z gruszkami w karmelu

Ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, która nadała delikatnego posmaku orzechowego. Pomimo tego dodatku ciasto nie jest ciężkie, ale miękkie, wilgotne i smaczne. Na wierzchu gruszki w sosie karmelowym.

Składniki:

Odwrócone ciasto z gruszkami w karmelu

GRUSZKI:

  • 50g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 500g twardych gruszek

CIASTO:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki kwaśniej śmietany
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto z gruszkami w karmelu

ETAP 1:

Odwrócone ciasto z gruszkami w karmelu
Do karmelu dodać pokrojone cząstki gruszek.

Gruszki powinny być twarde, inaczej się rozpadną w karmelu. Obrać, wycinając gniazda nasienne, podzielić na ósemki. Na dużej patelni rozpuścić cukier ze śmietanką po czym dodać masło. Gotować ok 5min, aż zacznie robić się karmel. Dodać gruszki i delikatnie obtaczać je w karmelu. Smażyć, aż będą miękkie, a karmel będzie gęstnieć.

ETAP 2:

Odwrócone ciasto z gruszkami w karmelu
Gruszki ułożyć w formie do pieczenia razem z karmelem.

Wyłożyć na dno formy jedna przy drugiej razem z karmelem. U mnie foremka o rozmiarach 21x30, ale można dać nieco większą.

ETAP 3:

Odwrócone ciasto z gruszkami w karmelu
Do ciasta na koncu wsypać mieszankę mąk i zmiksować.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pełnoziarnistą oraz spulchniaczami. Jajka utrzeć z cukrem do białości, wlać powoli olej i połączyć ze śmietaną. Wsypać mąkę i zmiksować. Ciasto wyłożyć na gruszki i wyrównać. Piec w 180*C przez około 60min. Przestudzone ciasto, wyjąć ostrożnie z formy odwracając do góry dnem, aby gruszki były na wierzchu. Wyrównać wierzch nożem. Smacznego :)