iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Odwrócone ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Rabarbar jeśli ktoś go lubi daje nam ogromne możliwości, bo możemy z nim przygotować mnóstwo pysznych smakołyków.

Odwrócone ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Odwrócone ciasto z rabarbarem

ciasto:

  • 4 jajka
  • 10 łyżek wody
  • 10 dag cukru
  • 20 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

 

krem:

  • 20 dag masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto z rabarbarem

ETAP 1:

Owrócone ciasto z rabarbarem
Na patelni zrobic karmel i przesmażyc rabarbar.

Na patelnię wsypać cukier i zrobić z niego jasny karmel dodać do niego 60 dag pokrojonego w mniejsze kawałki rabarbaru i 1/4 łyżeczki soli, chwilkę razem przesmażyć, odstawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Owrócone ciasto z rabarbarem
Rabarbar rozsmarować na dnie formy.

Tortownicę około 25 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równo zimny rabarbar.

ETAP 3:

Owrócone ciasto z rabarbarem
Jajka ubić na puszysty krem i dodac do niego makę.

Całe jajka ubić z cukrem i wodą na puszysty krem do jajecznego kremu dodać przesiana i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wszystko wymieszać

ETAP 4:

Owrócone ciasto z rabarbarem
Ciasto wylać na rabarbar i upiec.

Przygotowanym ciastem zalać rabarbar i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st piec około 25-30 minut po upieczeniu przestudzić.

ETAP 5:

Owrócone ciasto z rabarbarem
Delikatnie zdjąć papier z upieczonego ciasta.

Jeszcze ciepłe ciasto odwrócić do góry dnem na talerzu i delikatnie zdjąć papier z rabarbaru, następnie zostawić do całkowitego wystudzenia.

ETAP 6:

Owrócone ciasto z rabarbarem

W 1/2 szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy, a pozostałe mleko zagotować do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i mieszając zagotować, odstawić do wystudzenia.
Masło o takiej samej temperaturze jak budyń utrzeć na krem do spienionego masła małymi porcjami dodawać zimny budyń cały czas ucierając.
Zimne ciasto na wierzchu posmarować całym kremem budyniowym i wyrównać dla dekoracji ciasto można polać polewa czekoladowa lub posypać startą czekoladą


Tagi:

jajko jajka