Sposób przygotowania:
Odwrócone ciasto z rabarbaremEtap 1
Karmelizowany rabarbar: Rabarbar oczyścić, pokroić na ok. 10 cm kawałki. Masło roztopić z cukrem na rozgrzanej patelni.
Etap 2
Gdy masa lekko ściemnieje, wrzucić do niej rabarbar. Podgrzewać, aż karmel się rozpuści. Jak rabarbar puści sok, nie mieszać go, żeby się nie rozpadł.
Smażyć na dużym ogniu, aż większość płynu odparuje. Rabarbar w karmelu lekko przestudzić.
Etap 3
Tortownicę (ok. 22 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na jej dnie ułożyć rabarbar.
Etap 4
Ciasto: Masło przełożyć do miski. Dodać do niego pozostałe składniki na ciasto.
Etap 5
Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wyłożyć na rabarbar, wyrównać powierzchnię.
Etap 6
Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Jak ciasto będzie już upieczone, zdjąć obręcz tortownicy, do ciasta przyłożyć talerz i odwrócić tak, żeby rabarbar znalazł się u góry. Usunąć folię aluminiową.
Ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać wiórkami z mlecznej czekolady.