SUPERPRZEPIS

Odwrócone ciasto z rabarbarem

         
ocena: 4/5 głosów: 15
Odwrócone ciasto z rabarbarem

Ciasto pieczone "do góry nogami", czyli pieczone z rabarbarem na dole, a następnie odwrócone tak, żeby rabarbar znalazł się u góry:)

Składniki:

Odwrócone ciasto z rabarbarem

Rabarbar karmelizowany:

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto z rabarbarem

Etap 1

Odwrócone ciasto z rabarbarem
Karmel przygotowywany z masła i białego cukru.

Karmelizowany rabarbar: Rabarbar oczyścić, pokroić na ok. 10 cm kawałki. Masło roztopić z cukrem na rozgrzanej patelni.

Etap 2

Odwrócone ciasto z rabarbarem
Kawałki rabarbaru podsmażone w karmelu z cukru i masła.

Gdy masa lekko ściemnieje, wrzucić do niej rabarbar. Podgrzewać, aż karmel się rozpuści. Jak rabarbar puści sok, nie mieszać go, żeby się nie rozpadł.

Smażyć na dużym ogniu, aż większość płynu odparuje. Rabarbar w karmelu lekko przestudzić.

Etap 3

Odwrócone ciasto z rabarbarem
Karmelizowany rabarbar ułożony w wyłożonej folią aluminiową tortownicy.

Tortownicę (ok. 22 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na jej dnie ułożyć rabarbar.

Etap 4

Odwrócone ciasto z rabarbarem
Wszystkie składniki na ciasto przełożone do miski.

Ciasto: Masło przełożyć do miski. Dodać do niego pozostałe składniki na ciasto.

Etap 5

Odwrócone ciasto z rabarbarem

Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wyłożyć na rabarbar, wyrównać powierzchnię.

Etap 6

Odwrócone ciasto z rabarbarem

Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Jak ciasto będzie już upieczone, zdjąć obręcz tortownicy, do ciasta przyłożyć talerz i odwrócić tak, żeby rabarbar znalazł się u góry. Usunąć folię aluminiową.

Ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać wiórkami z mlecznej czekolady.