Sposób przygotowania:
Ogonówka z czuszką i pieczarkami
Do dużego garnka z wodą włożyć kość ogonową lub ogonek świński wraz z wkładką warzywną po uprzednim jej oczyszczeniu i umyciu w tym czuszek i przypraw zapachowych. Gotować z prawie godzinę, po czym przecedzić do drugiego garnka przez sitko i przetrzeć pałką lub blenderem do wywaru pulpę z mięsa i jarzyn. Pieczarki oczyścić, pokroić na talarki i obsmażyć na maśle w patelence. Wyjąć, odsączyć i dodać do zupy, po czym zagęścić kostką serka topionego naturalnego lub w smaku grzybowym zamiast kostki rosołowej. Zamieszać, by serek się rozpuścił na zwiększonym ogniu. Potem wyłączyć i doprawić tylko małą ilością soli, bo serek może być słony, a zamiast pieprzu dosmaczyć zupę szczyptą curry lub kurkumy. Nalewać i podawać.