edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zapiekanka ziemniaczana z ogonówką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ziemniaki i wędzona ogonówka zapieczona pod sosem śmietanowo-serowo-czosnkowym

Zapiekanka ziemniaczana z ogonówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z ogonówką

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z ogonówką
Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry. Ogonówkę pokroiłam w szersze paski. Naczynie żaroodporne o wymiarach 13x21 cm wysmarowałam masłem. Układałam w niej na przemian rządek plastrów ziemniaka i rządek pokrojonej ogonówki (jak na zdjęciu). Posypałam solą, rozmarynem i ostrą papryką. W miseczce wymieszałam śmietanę z utartym serem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem. Sos rozsmarowałam na wierzchu ziemniaków. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekałam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Zapiekanka ziemniaczana z ogonówką
Składniki na zapiekankę oraz składniki sosu przygotowane do wymieszania.
Zapiekanka ziemniaczana z ogonówką
Sposób ułożenia ziemniaków i ogonówki w wysmarowanej masłem foremce.
Zapiekanka ziemniaczana z ogonówką
Na ziemniakach i ogonówce rozsmarowałam przygotowany sos.
Zapiekanka ziemniaczana z ogonówką
Zapiekanka bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.