Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z ogonówką
Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry. Ogonówkę pokroiłam w szersze paski. Naczynie żaroodporne o wymiarach 13x21 cm wysmarowałam masłem. Układałam w niej na przemian rządek plastrów ziemniaka i rządek pokrojonej ogonówki (jak na zdjęciu). Posypałam solą, rozmarynem i ostrą papryką. W miseczce wymieszałam śmietanę z utartym serem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem. Sos rozsmarowałam na wierzchu ziemniaków. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekałam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
MagdaMM
edytaha
Ja też lubię ziemniaczki :) Madziu, ta zapiekanka wbrew pozorom jest dość delikatna w smaku, można troszkę ją zaostrzyć. Już po upieczeniu pomyślałam, że do sosu mogłam dodać troszkę musztardy. Ciekawe jaki byłby efekt :)
KOla1
edytaha
Dziękuję :)
jaNina
edytaha
Ja też Ninko :)