monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Ogóreczki małosolne po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mój mąż każdego dnia chodził koło słoja i zaklinał,żeby szybko się ogóreczki zrobiły hihi:))

Ogóreczki małosolne po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogóreczki małosolne po mojemu

 

  • 1200 g twardych i równej wielkości ogórków gruntowych
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 4 liście chrzanu
  • 5-6 cm korzenia chrzanu
  • główka młodego czosnku
  • 4-5 baldachimów kopru
  • 2 łyżki jagód jałowca
  • 2 łyżki suszonych nasion kolendry

 

Sposób przygotowania:

Ogóreczki małosolne po mojemu
Wodę zagotować z solą i solą różową. Odłożyć do przestygnięcia. Gdy woda będzie ciepła dodać miód i dobrze wymieszać. Wszystkie składniki oraz słój dokładnie umyć i osuszyć. Liście chrzanu i baldachimy kopru porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Korzeń chrzanu pokroić na plastry i każdy lekko uderzyć za pomocą tłuczka do mięsa. Czosnek obrać, podzielić na ząbki i każdy przekroić na 2 lub 3 kawałki. Kolejność układania w słoju: -liście chrzanu, kilka kawałków czosnku, baldachim kopru, plaster korzenia chrzanu -3-4 ogórki ułożone ciasno obok siebie - liście chrzanu, kilka kawałków czosnku, baldachim kopru, plaster korzenia chrzanu -3-4 ogórki ułożone ciasno obok siebie - po 1 łyżce jałowca i kolendry, czynność układania składników w słoju powtarzać aż składniki się skończą. Ostatnią warstwę powinny stanowić liście chrzanu, koper i czosnek. Wszystko zalać ciepłą wodą z solą i miodem. Przykryć ściereczką, obciążyć talerzykiem i odstawić w ciemne miejsce ( jeśli nie macie to słoik należy nakryć długą ściereczką aby cały był zakryty). Po około 3-5 dniach ogóreczki są gotowe, poznamy to po zmiętnieniu wody. Smacznego!
Ogóreczki małosolne po mojemu
na dnie ułożyć liście chrzanu czosnek oraz koper
Ogóreczki małosolne po mojemu
następnie ułożyć pierwszą warstwę ogórków
Ogóreczki małosolne po mojemu
znów ułożyć liscie chrzanu czosnek oraz koper a także jałowiec i kolendrę
Ogóreczki małosolne po mojemu
zapełniony słoik zalać ciepła wodą i odstawić w ciemne miejsce