Sposób przygotowania:
Ogóreczki małosolne po mojemu
Wodę zagotować z solą i solą różową. Odłożyć do przestygnięcia. Gdy woda będzie ciepła dodać miód i dobrze wymieszać. Wszystkie składniki oraz słój dokładnie umyć i osuszyć. Liście chrzanu i baldachimy kopru porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Korzeń chrzanu pokroić na plastry i każdy lekko uderzyć za pomocą tłuczka do mięsa. Czosnek obrać, podzielić na ząbki i każdy przekroić na 2 lub 3 kawałki. Kolejność układania w słoju: -liście chrzanu, kilka kawałków czosnku, baldachim kopru, plaster korzenia chrzanu -3-4 ogórki ułożone ciasno obok siebie - liście chrzanu, kilka kawałków czosnku, baldachim kopru, plaster korzenia chrzanu -3-4 ogórki ułożone ciasno obok siebie - po 1 łyżce jałowca i kolendry, czynność układania składników w słoju powtarzać aż składniki się skończą. Ostatnią warstwę powinny stanowić liście chrzanu, koper i czosnek. Wszystko zalać ciepłą wodą z solą i miodem. Przykryć ściereczką, obciążyć talerzykiem i odstawić w ciemne miejsce ( jeśli nie macie to słoik należy nakryć długą ściereczką aby cały był zakryty). Po około 3-5 dniach ogóreczki są gotowe, poznamy to po zmiętnieniu wody. Smacznego!