Sposób przygotowania:
Ogórki duszone w sosie wg Buni
Ogórki umyć , odciąć delikatnie oba końce. Przeciąć na pół .Wydrążyć łyżeczką pestki tak by nie uszkodzić ścianek ogórka ( pestki zostawić - przydadzą się *).W szerokim garnku rozgrzać masło i włożyć na nie połówki ogórków. Obsmażyć z jednej i drugiej strony. Posypać koprem ( odrobinę zostawić do dekoracji).Smażyć z koprem ok. 2 minut . Zalać wodą . Zagotować , zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem przy uchylonej pokrywce 10 minut. W czasie kiedy ogórki sie duszą zmieszać żółtko ze śmietanką , 1 łyżeczką soku z cytryny .
Wyjąć ostrożnie łyżka cedzakową ogórki z garnka . Do sosu wlać śmietankę z żółtkiem . Wymieszać dokładnie . Wsypać tarty ser . Zagotować sos. Doprawić do smaku solą , cukrem i mielonym białym pieprzem .
Ogórki włożyć ponownie do sosu.
Z pomidorków usunąć pestki- miąższ pokroić w drobną kostkę .
Podawać wypełniając wgłębienie w ogórkach pokrojonymi pomidorkami , odrobiną kopru i czarnuszką z młodymi ziemniakami i sosem od duszenia ogórków.
* Z wydrążonych pestek i miąższu ogórków robię zimny koktajl ( Koktajl z pestek ogórków )
Wyjąć ostrożnie łyżka cedzakową ogórki z garnka . Do sosu wlać śmietankę z żółtkiem . Wymieszać dokładnie . Wsypać tarty ser . Zagotować sos. Doprawić do smaku solą , cukrem i mielonym białym pieprzem .
Ogórki włożyć ponownie do sosu.
Z pomidorków usunąć pestki- miąższ pokroić w drobną kostkę .
Podawać wypełniając wgłębienie w ogórkach pokrojonymi pomidorkami , odrobiną kopru i czarnuszką z młodymi ziemniakami i sosem od duszenia ogórków.
* Z wydrążonych pestek i miąższu ogórków robię zimny koktajl ( Koktajl z pestek ogórków )