Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ogórki duszone w sosie wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatne ogóreczki z kremowym sosem + młode ziemniaczki i nic więcej nie potrzeba na letni posiłek .

Ogórki duszone w sosie wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki duszone w sosie wg Buni

 

  • 4 średnie gruntowe ogórki
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku
  • 3 płaskie łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • cukier
  • sok z cytryny do smaku
  • 3 dag tartego drobno parmezanu ( lub innego ostrego żółtego sera wysuszonego i zmielonego na drobno)
  • 8 małych pomidorków koktajlowych ( lub pół pomidora )
  • czarnuszka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ogórki duszone w sosie wg Buni
Ogórki umyć , odciąć delikatnie oba końce. Przeciąć na pół .Wydrążyć łyżeczką pestki tak by nie uszkodzić ścianek ogórka ( pestki zostawić - przydadzą się *).W szerokim garnku rozgrzać masło i włożyć na nie połówki ogórków. Obsmażyć z jednej i drugiej strony. Posypać koprem ( odrobinę zostawić do dekoracji).Smażyć z koprem ok. 2 minut . Zalać wodą . Zagotować , zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem przy uchylonej pokrywce 10 minut. W czasie kiedy ogórki sie duszą zmieszać żółtko ze śmietanką , 1 łyżeczką soku z cytryny .
Wyjąć ostrożnie łyżka cedzakową ogórki z garnka . Do sosu wlać śmietankę z żółtkiem . Wymieszać dokładnie . Wsypać tarty ser . Zagotować sos. Doprawić do smaku solą , cukrem i mielonym białym pieprzem .
Ogórki włożyć ponownie do sosu.
Z pomidorków usunąć pestki- miąższ pokroić w drobną kostkę .
Podawać wypełniając wgłębienie w ogórkach pokrojonymi pomidorkami , odrobiną kopru i czarnuszką z młodymi ziemniakami i sosem od duszenia ogórków.
* Z wydrążonych pestek i miąższu ogórków robię zimny koktajl ( Koktajl z pestek ogórków )
Ogórki duszone w sosie wg Buni
Z ogórków odciąć końcówki- przeciąć na pół i wydrążyć
Ogórki duszone w sosie wg Buni
W szerokim rondle rozgrzać masło- obsmażyć ogórki i koper- zalać wodą i dusić
Ogórki duszone w sosie wg Buni
Wymieszać śmietanke z żółtkiem i sokiem cytryny
Ogórki duszone w sosie wg Buni
Wlać śmietanke z żółtkiem do sosu ( po wyjęciu ogórków)-wsypać ser