Galeo

Galeo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 94]

Ogórki kiszone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki ułożyć ściśle w słoju, przekładając przyprawami.

Ogórki kiszone

Składniki:

Ogórki kiszone

 

  • Ok. 0,8 kg ogórków,
  • 1/2 litra wody,
  • 20 g soli (1 łyżka),
  • przyprawy:
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • łodyga kopru,
  • 2 liście z czarnej porzeczki lub wiśni oraz
  • produkty Galeo:
  • 1/2 łyżeczki gorczycy,
  • 1 liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone
Zagotować wodę z solą i tak przygotowanym gorącym roztworem zalać ogórki. Ogórki powinny być zawsze przykryte roztworem. Słój szczelnie zamknąć i po dwóch - trzech dniach przechowywania w temp. 18-20°C przenieść do temp. 8-10°C. Jeżeli chcemy przyśpieszyć kwaszenie należy odciąć końce ogórków.Przepis pochodzi ze strony www.galeo.pl