sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Ogórki kiszone tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje ulubione ogórki. Smakują wspaniale każdej porze roku. Przygotowane według receptury mojej mamy.

Ogórki kiszone tradycyjne

Składniki:

Ogórki kiszone tradycyjne

Składniki

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone tradycyjne
Jędrne i niezbyt duże ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoikach. Dodajemy obrany i pokrojony w paski chrzan, ząbki czosnku, koper oraz gorczycę.

Wodę z solą gotujemy. Gorącą zalewą pokrywamy ogórki. Natychmiast nakładamy pokrywki i mocno dokręcamy.

Kiedy przestygną wynosimy w chłodne miejsce. Jeżeli po dwóch tygodniach pojawi się pleśń, zbieramy ją a powstały sok przecedzamy.

Zalewamy nim ponownie ogórki i pasteryzujemy według przepisu na ogórki konserwowe.