Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone tradycyjne
Jędrne i niezbyt duże ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoikach. Dodajemy obrany i pokrojony w paski chrzan, ząbki czosnku, koper oraz gorczycę.
Wodę z solą gotujemy. Gorącą zalewą pokrywamy ogórki. Natychmiast nakładamy pokrywki i mocno dokręcamy.
Kiedy przestygną wynosimy w chłodne miejsce. Jeżeli po dwóch tygodniach pojawi się pleśń, zbieramy ją a powstały sok przecedzamy.
Zalewamy nim ponownie ogórki i pasteryzujemy według przepisu na ogórki konserwowe.
Wodę z solą gotujemy. Gorącą zalewą pokrywamy ogórki. Natychmiast nakładamy pokrywki i mocno dokręcamy.
Kiedy przestygną wynosimy w chłodne miejsce. Jeżeli po dwóch tygodniach pojawi się pleśń, zbieramy ją a powstały sok przecedzamy.
Zalewamy nim ponownie ogórki i pasteryzujemy według przepisu na ogórki konserwowe.