jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ogórki kiszone z papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To świetny sposób na ukiszenie słodkiej papryki.

Ogórki kiszone z papryką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki kiszone z papryką

 

  • 2 kg ogórków
  • 1 główka czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu(ok 10cm)
  • kilka łodyg kopru z baldachami nasiennymi
  • około 10 listków czarnej porzeczki
  • solanka w proporcji 1 łyżki na 1 litr wody
  • kilka papryk słodkich
  • 1 papryczka chili

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone z papryką
Ogórki szorujemy, obcinamy końcówki z dwóch stron.
Układamy ogórki w kamiennym garnku przekładając
uprzednio oczyszczonymi i obranymi- czosnkiem. chrzanem
oraz koprem i liściami porzeczki.
Przygotowujemy solankę - zagotowujemy ją i gorącą zalewamy ogórki.
Obciążamy górę szklanym spodkiem i słoikiem z wodą - wszystko nakrywamy ściereczką.
Po 5 dniach kiszenia w cieple, część ogórków wyjmujemy do zużycia, a w ich miejsce
wakładamy kawalki obranej i oczyszczonej papryki słodkiej oraz 1 papryczkę chili z pestkami.

Obciążmy znowu zawartość kamionki. Po kilku dniach papryka będzie ukiszona.
Ogórki kiszone z papryką
W dolnej części kamionki kiszą się ogórki, w górnej papryka słodka.