Sposób przygotowania:
Ogórki konserwowe w occie jabłkowym
Ogórki namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnie ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Dodać do każdego słoika kilka plastrów pokrojonej marchewki, kilka plastrów cebuli, trochę czosnku i resztę przypraw. Składniki na zalewę zagotować i wrzącą zalać ogórki do pełna, po czym natychmiast zakręcić. Odwrócić i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygną, wieczko powinno być wklęsłe. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, możemy następnego dnia włożyć słoiki do garnka z wodą wyłożonego na dnie szmatką, która będzie sięgała do połowy słoika. Temperatura wody powinna być taka, jak temperatura zalewy w słoikach. Podgrzać wodę i gotować ok. 7 minut. Następnie wyjąć słoiki i poczekać aż ostygną, można je równiez odwrócić. Sprawdzamy wówczas także ich szczelność.