pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ogórki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

zachowajmy smak lata na długi czas

Ogórki konserwowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki konserwowe

 

  • 1 kg ogórki świeże,
  • 2 szklanki woda,
  • 1/2 szklanki ocet 10 %,
  • 1/2 szklanki cukier,
  • 1 łyżka Sól,
  • 2-3 cm chrzan świeży,
  • 1 liść winogronowy,
  • 2 ziele angielskie,
  • 1 cebula średnia,
  • 1/2 łyżeczki gorczyca biała,

 

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe
Z wody, octu, cukru, soli robimy zalewę. Zagotowujemy ją. Ogórki (wcześniej moczone kilka h w zimnej wodzie) układam ściśle w słoiku. Na 1 litrowy słoik dodaję 2 ziela angielskie, kawałek korzenia chrzanu, liść winogronowy, 3 plasterki cebuli. pół łyżeczki gorczycy. Wszystko zalewam letnią zalewą i pasteryzuje 15-20 minut.
Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe

Tagi:

ogórki