WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ogórki konserwowe na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki konserwowe na ostro z dodatkiem ostrej papryki, z marchewką i cebulą oraz przyprawami. Są lekko pikantne w smaku i idealnie kruche.

Ogórki konserwowe na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki konserwowe na ostro

 

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe na ostro

ETAP 1:

Ogórki umyć i osuszyć. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Na dno każdego słoika włożyć ząbek czosnku, listek laurowy, 0,5 łyżeczki gorczycy, 3 kulki ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, krążek cebuli, 2-3 krążki marchewki. Nałożyć ciasno ogórki utykając pomiędzy nimi chrzan, koper i paprykę chili.

W garnku umieścić składniki zalewy. Zagotować. Słoiki z ogórkami zalać zalewą. Zakręcić. Słoiki pasteryzować ok. 5 min. w garnku z wodą. Następnie słoiki odstawić do góry dnem i wystudzić.

Przenieść w chłodne miejsce.

Ogórki konserwowe na ostro
Ogorki po zalaniu zalewą pasteryzujemy kilka minut
Ogórki konserwowe na ostro
Ogórki ułożone ciasno w słoikach z papryką i przyprawami
Ogórki konserwowe na ostro
Przyprawy, cebula i marchewka nałożone do każdego słoika na dno
Ogórki konserwowe na ostro
Ogórki gruntowe myjemy i osuszamy przed nalożeniem do sloików