Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ogórki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Obok kiszonych ogórków nie może zabraknąć również konserwowych, a te należą do tych u nas bardzo lubianych.

Ogórki konserwowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki konserwowe

 

 

  • Zalewa: (na 7- 8 litrowych słoików)

 

 

  • Zawartość słoika: (na litr)
  • koper
  • 3-4 plasterki surowej marchewki
  • 1 łyżeczka przyprawy do konserwowania ogórków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

 

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe
Słoiki i wieczka wyparzyć. Ogórki umyć. Z podanych składników zagotować zalewę. Ostudzić. Do litrowych słoików włożyć koper, marchewki, przyprawę do ogórków konserwowych, pieprz i słodką paprykę. Kolejno włożyć ogórki i zalać zimną zalewą. Zakręcić. Pasteryzować 10 minut (od momentu zagotowania) koniecznie na małym ogniu.
Ogórki konserwowe
Etap 1 Do słoików powkładać koper i marchew.
Ogórki konserwowe
Etap 2 Kolejno powkładać ciasno małe ogórki.
Ogórki konserwowe
Etap 3 Dodać pieprz, paprykę oraz przyprawę do ogórków konserwowych.
Ogórki konserwowe
Etap 4 Ugotować zalewę i ostudzoną zalać ogórki.