katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1629]

Ogórki konserwowe z łagodną zalewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki te są z nami odkąd pamiętam robiła je mama a może nawet i babcia. Dziś robią je moje dzieciaki.

Ogórki konserwowe z łagodną zalewą

Składniki:

Ogórki konserwowe z łagodną zalewą

 

 

  • Zalewa

 

  • woda 4 litry
  • cukier 20 łyżek
  • sól 4 łyżki kopiaste
  • ocet 1,5 szkl

 

  • Do każdego słoika

 

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe z łagodną zalewą
Ogórki na ok2 godziny zalewamy zimną wodą następnie myjemy i osączamy. Z podanych w przepisie składników gotujemy zalewę. Przestudzamy.

Do każdego umytego słoika nakładamy koper, ogórki i przyprawy tak jak podane jest w przepisie. Zalewamy przestudzoną zalewą.

Zapełnione słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min w garnku wyłożonym ściereczką z wodą do ok 3/4 wysokości słoika.