misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Ogórki z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki w takim wykonaniu to jedne z wielu ulubionych przetworów moich pociech. Jeszcze dobrze nie ostygły po pasteryzacji, a one już pytały czy mogą je zjeść. Pierwsze próbna porcja okazała się sukcesem więc kolejne były tylko kwestią czasu.

Ogórki z czosnkiem Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ogórki z czosnkiem

 

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 6 sporych ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • Zalewa:
  • 1 l wody
  • 1/2 szkl cukru
  • 70 ml octu
  • 1 czubata łyżka soli

Sposób przygotowania:

Ogórki z czosnkiem
Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki i dajemy do do miski. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i kroimy w cienkie plasterki, które dodajemy do pokrojonych wcześniej ogórków. Posypujemy solą i ostrożnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.

W tym czasie zagotowujemy składniki zalewy i odstawiamy do ostudzenia.

Do słoiczków wlewamy niewielką ilość zalewy. Wkładamy odsączone z soku ogórki z czosnkiem. Całość uzupełniamy zalewą.

Pasteryzujemy 5 minut, następnie odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ogórki z czosnkiem
Ogórki gruntowe bardzo dokładnie myjemy
Ogórki z czosnkiem
Umyte i osuszone ogórki kroimy na cienkie plasterki
Ogórki z czosnkiem
Do pokrojonych ogórków dodajemy pokrojony na plasterki czosnek
Ogórki z czosnkiem
Posypujemy solą i dokładnie wszystko mieszamy
Ogórki z czosnkiem
Do słoiczków wlewamy porcję zalewy
Ogórki z czosnkiem
Do słoików dajemy osączone z soku ogórki z czosnkiem
Ogórki z czosnkiem
Pasteryzujemy 5 minut
Ogórki z czosnkiem
Odwracamy do góry dnem do ostudzenia
Ogórki z czosnkiem
Ogórki z czosnkiem - idealny dodatek do obiadu