WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1265]

Ogórki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki konserwowe w słoikach na zimę w zalewie octowej z przyprawami, wyraźne w smaku, kruche idealne do kanapek, obiadów, sałatek itp.

Ogórki konserwowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki konserwowe

Do każdego słoika:

Zalewa octowa

  • 3 litry wody
  • 1,5szkl cukru
  • 1,5szkl octu
  • 1 czubata łyżka soli

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe

ETAP 1:

Najpierw przygotować zalewę. Podane proporcje zalewy powinny wystarczyć na przerobienie 6-8 kg ogórków. Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać sól i cukier i zagotować. Chwilę pogotować i zestawić z ognia. Zalewę wystudzić.

W słoikach umytych i wyparzonych poukładać przyprawy. W każdym słoiku tyle samo. Do słoików z przyprawami powkładać pionowo ogórki tak aby były ciasno ułożone. Do słoików z ogórkami wlać tyle zalewy ile się zmieści i dobrze zakręcić. W dużym garnku ułożyć na dnie ściereczkę.

Na niej ustawić słoiki z ogórkami. Wlać wody tyle aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Garnek ustawić na gazie i zagotować. Słoiki gotować ok. 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Następnie słoiki wyjąć i ustawić do góry dnem żeby się dobrze zawekowały. Gdy ostygną odwrócić i wstawić do spiżarni.

Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe w słoikach odkręcone do góry dnem
Ogórki konserwowe
Przygotowane słoiki z włożonymi przyprawami