Sposób przygotowania:
Ogórki konserwoweETAP 1:
Najpierw przygotować zalewę. Podane proporcje zalewy powinny wystarczyć na przerobienie 6-8 kg ogórków. Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać sól i cukier i zagotować. Chwilę pogotować i zestawić z ognia. Zalewę wystudzić.
W słoikach umytych i wyparzonych poukładać przyprawy. W każdym słoiku tyle samo. Do słoików z przyprawami powkładać pionowo ogórki tak aby były ciasno ułożone. Do słoików z ogórkami wlać tyle zalewy ile się zmieści i dobrze zakręcić. W dużym garnku ułożyć na dnie ściereczkę.
Na niej ustawić słoiki z ogórkami. Wlać wody tyle aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Garnek ustawić na gazie i zagotować. Słoiki gotować ok. 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie słoiki wyjąć i ustawić do góry dnem żeby się dobrze zawekowały. Gdy ostygną odwrócić i wstawić do spiżarni.