Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ogórki kwaszone w wekach

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Umyć ogórki, ułożyć w wyparzonych w piekarniku słojach, posypać koprem,

Ogórki kwaszone w wekach

Składniki:

Ogórki kwaszone w wekach

 

  • 1 kg ogórków
  • półtora łyżki soli
  • pół łyżeczki nasion kopru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka liści wiśniowych lub chrzanu
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kawałek chrzanu

Sposób przygotowania:

Ogórki kwaszone w wekach
Umyć ogórki, ułożyć w wyparzonych w piekarniku słojach, posypać koprem, skruszonym liściem laurowym, drobno posiekanym czosnkiem, pieprzem ziarnistym i solą (można ją również rozpuścić w wodzie), dodać kawałek chrzanu. Zalać przegotowaną ostudzoną wodą (ok. 2 szklanek) tak, aby przykryła powierzchnie ogórków. Zamknąć słoje. Przechowywać najlepiej w piwnicy.

Tagi:

ogórki