krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Ogórki kwaszone wg Krystyny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ogórki kwaszone idealne jako dodatek do sałatek, obiadów i jako przekąska np do kanapek itp. Polecam każdemu

Ogórki kwaszone wg Krystyny

Składniki:

Ogórki kwaszone wg Krystyny

 

  • 1 kg ogórki
  • 2 sztuki liście wiśni
  • 2 sztuki liście czarnej porzeczki
  • 5 ząbków czosnek
  • 1 sztuka korzeń chrzanu
  • 2 gałazki podsuszony koper z nasionami
  • ZALEWA
  • 1 litr woda
  • 1 łyżka sól

Sposób przygotowania:

Ogórki kwaszone wg Krystyny
 Dokładnie umyć i wyparzyć  wrzątkiem słoje układamy po 1 liściu porzeczki, po 2 liście wiśni oraz po jednej gałązce kopru. Upychamy ciasno  ogórki, najlepiej jeden obok drugiego, ale nie ściskamy ich zbyt mocno. Dodajemy cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz ząbki czosnku (po 2-3 sztuki). Składniki na zalewę razem zagotowujemy. Zalewamy ogórki lekko przestudzoną zalewą tak, żeby były całkowicie przykryte. Zakręcamy słoiki i odstawiamy na jakiś czas do ukiszenia.

Tagi:

ogórki