Sposób przygotowania:
Surówka z kapusty na zimęRozdrabnianie warzyw
Z kapusty usunąć wierzchnie liście, przeciąć na cztery części,przepłukać,poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebule pokroić w piórka. W misce wymieszać rozdrobnione warzywa: kapustę, marchewkę i cebulę. Wsypać 1 szklankę cukru i odstawić na 1 godzinę,aby puściły sok.
Zalewa
W między czasie robimy zalewę: Do garnka wlać olej,ocet, dać cukier i sól. Często mieszając- zagotować. Odstawić.
Nakładanie do słoików
Do słoików włożyć liść laurowy,ziarna pieprzu i gorczycy. Mieszankę warzywną przełożyć do słoików wraz z wytworzonym sokiem. Dopełnić letnią zalewą. Mocno zakręcić i pasteryzować 10 minut, licząc czas od momentu zagotowania wody.