Surówka z kapusty na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na zimę jak znalazł taka surówka do obiadu,bez sztucznej,sklepowej chemii. Polecam wypróbowanie mojej receptury.

Surówka z kapusty na zimę

Składniki:

Surówka z kapusty na zimę

Na surówkę

  • 2 główki białej kapusty
  • 6 marchewek
  • 5 cebul
  • 1 szklanka cukru

Na zalewę

  • 3 szklanki oleju
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek soli

Do każdego słoika

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty na zimę

Rozdrabnianie warzyw

Surówka z kapusty na zimę
Rozdrobnione warzywa wymieszane ze sobą.

Z kapusty usunąć wierzchnie liście, przeciąć na cztery części,przepłukać,poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebule pokroić w piórka. W misce wymieszać rozdrobnione warzywa: kapustę, marchewkę i cebulę. Wsypać 1 szklankę cukru i odstawić na 1 godzinę,aby puściły sok.

Zalewa

Surówka z kapusty na zimę
Gotowanie wszystkich składników zalewy .

W między czasie robimy zalewę: Do garnka wlać olej,ocet, dać cukier i sól. Często mieszając- zagotować. Odstawić.

Nakładanie do słoików

Surówka z kapusty na zimę
Zalewanie mieszanki warzywnej przygotowaną wcześniej zalewą

Do słoików włożyć liść laurowy,ziarna pieprzu i gorczycy. Mieszankę warzywną przełożyć do słoików wraz z wytworzonym sokiem. Dopełnić letnią zalewą. Mocno zakręcić i pasteryzować 10 minut, licząc czas od momentu zagotowania wody.