eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ogórki małosolne Eli

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne ogórki własnej roboty.

Ogórki małosolne Eli

Składniki:

Ogórki małosolne Eli

 

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 1 duża główka czosnku
  • 6 liści lub kawałek korzenia chrzanu
  • 20 liści wiśni
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki soli
  • 3 litry gorącej wody
  • kamionkowy garnek lub szklany słój
  • talerzyk
  • słoik z wodą do obciążenia

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne Eli
Ogórki i liście porządnie umyć.Na dno włożyć połowę koperku,liści wiśni i chrzanu.Obrany czosnek pokroić w plastry.Ogórki układać w kamiennym garnku lub szklanym słoju,przekładając czosnkiem.Na ogórki położyć resztę koperku,liści wiśni i chrzanu.Wodę wymieszać z solą i gorącą zalać ogórki.Przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą.Po 3-4 dniach ogórki są gotowe.Smacznego!

Tagi:

ogórki