Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ogórki marynowane w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki można podawać do drugiego dania i na zakąskę.

Ogórki marynowane w occie

Składniki:

Ogórki marynowane w occie

 

  • 2 kg ogórków
  • chrzan, imbir, liście wiśni, owoce ostrej papryki
  • zalewa:
  • 1 l wody
  • 300 - 400 ml octu 10%
  • 2 dag soli
  • 4 dag cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki marynowane w occie
Świeżo zerwane ogórki o długości 6 - 8 centymetrów, myjemy pod bieżącą wodą, układamy w słojach, przekładając chrzanem, imbirem, liśćmi wiśni oraz długimi owocami ostrej papryki.
Przygotowujemy zalewę w podanych wyżej składników.
Zagotowujemy, chłodzimy i zalewamy nią ogórki w słoikach.
Nie pasteryzujemy. Odstawiamy w chłodnie i zacienione miejsce.

Tagi:

ogórki