cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Ogórki nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

nadziane mięsem ogórki

Ogórki nadziewane

Składniki:

Ogórki nadziewane

 

  • 1 kg ogórków,
  • 200-250 g mięsa wieprzowego lub drobiowego,
  • 2 jajka,
  • 100 g ryżu,
  • śmietana,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Ogórki nadziewane

Ogórki
obrać, umyć, przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć środki. Mięso ugotować,
zemleć lub drobno posiekać. Dodać ugotowany w osolonej wodzie ryż, posiekane
ugotowane na twardo jajka, podsmażoną drobno pokrojona cebulę, posiekana natkę
pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym nadzieniem
napełnić wydrążone połówki ogórka. Ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem,
polać tłuszczem i wodą, upiec w piekarniku. Pod konie pieczenia dodać śmietanę
wymieszaną z łyżką koncentratu pomidorowego. Zamiast mięsa można dodać grzyby
świeże lub suszone, ewentualnie pieczarki.