Sposób przygotowania:
Ogórkowa sałatka wg zewa
Słoiki i nakrętki wyparzyć. Ogórki dokładnie umyć i pokroić razem ze skórą w plasterki. Cebulę obrać, umyć i pokroić na osiem cząstek. Do każdego słoika włożyć po dwie cząstki cebuli, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz po 1/2 łyżeczki gorczycy. Następnie ciasno napełnić plastrami ogórków słoiki. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier i zagotować zalewę. Gorącą zalać przygotowane ogórki. Szczelnie zakręcić zakrętkami i postawić słoiki do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Gdy ostygną przechowywać w chłodnym miejscu.
GLAZTER2007
zewa
Jeśli spiżarka jest zimna to jak najbardziej.Bez pasteryzowania robię też ogórki z chili.
gusia1000