zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ogórkowa sałatka wg zewa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

z tej porcji wyszły mi 4 słoiki 900 ml

Ogórkowa sałatka wg zewa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórkowa sałatka wg zewa

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa sałatka wg zewa
Słoiki i nakrętki wyparzyć. Ogórki dokładnie umyć i pokroić razem ze skórą w plasterki. Cebulę obrać, umyć i pokroić na osiem cząstek. Do każdego słoika włożyć po dwie cząstki cebuli, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz po 1/2 łyżeczki gorczycy. Następnie ciasno napełnić plastrami ogórków słoiki. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier i zagotować zalewę. Gorącą zalać przygotowane ogórki. Szczelnie zakręcić zakrętkami i postawić słoiki do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Gdy ostygną przechowywać w chłodnym miejscu.
Ogórkowa sałatka wg zewa
do wyparzonych słoików wrzucić cebulę i przyprawy
Ogórkowa sałatka wg zewa
następnie napełnic słoiki pokrojonymi ogórkami
Ogórkowa sałatka wg zewa
słoiki zalać zalewą zakręcić i wystudzić odwrócone do góry dnem

Tagi:

ogórki