Sposób przygotowania:
Ogórkowa z soczewicą
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać przygotowane warzywa, wymieszać, smażyć 10 minut co chwilę mieszając. Zalać bulionem, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać razem z soczewicą i odrobiną pieprzu do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do zupy. Ponownie doprowadzić zupę do wrzenia. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.