eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ogórkowa zupa Eli z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zawsze ogórki kiszone do zupy tarłam na tarce. Tym razem pokroiłam ogórki w drobną kostkę i ugotowałam zupę z ryżem.

Ogórkowa zupa Eli z ryżem

Składniki:

Ogórkowa zupa Eli z ryżem

wywar

składniki zupy

  • 1.2 kg ogórków kiszonych
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 40 dkg ryżu

dodatki

Sposób przygotowania:

Ogórkowa zupa Eli z ryżem

przygotowanie wywaru

Porcję rosołową umyć, włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą,posolić i ugotować wywar. Wyjąć ugotowaną porcję rosołową i ostudzić.

przygotowanie ogórków

Ogórkowa zupa Eli z ryżem
Pokroić ogórki kiszone razem ze skórką w drobną kostkę.

Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę razem ze skórką

przygotowanie jarzyn

Ogórkowa zupa Eli z ryżem
Obrane ze skórki i umyte jarzyny pokroić w kostkę

Marchewki, pietruszkę i seler obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie ryżu

Ogórkowa zupa Eli z ryżem
Przygotować czterdzieści dekagramów ryżu.

Odważyć czterdzieści dekagramów ryżu do zupy.

przygotować mięso

Ogórkowa zupa Eli z ryżem
Obrane z ze skóry i kośći mięso pokroić w kostkę.

Z ostudzonej porcji rosołowej usunąć skórę i kości. Mięso pokroić w kostkę.

gotowanie zupy

Do wywaru wrzucić pokrojone ogórki, jarzyny i gotować 10 minut. Do zupy dodać ryż i gotować aż będzie miękki. Do garnka wlać śmietanę i stopniowo dolewać wrzącą zupę. Cały czas mieszać żeby śmietana się nie zważyła. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy, dodać pokrojone mięso i zagotować. Gotową zupę doprawić maggi do smaku. Smacznego!


Tagi:

ogórki