Sposób przygotowania:
Ogórkowa zupa Eli z ryżemprzygotowanie wywaru
Porcję rosołową umyć, włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą,posolić i ugotować wywar. Wyjąć ugotowaną porcję rosołową i ostudzić.
przygotowanie ogórków
Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę razem ze skórką
przygotowanie jarzyn
Marchewki, pietruszkę i seler obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę.
przygotowanie ryżu
Odważyć czterdzieści dekagramów ryżu do zupy.
przygotować mięso
Z ostudzonej porcji rosołowej usunąć skórę i kości. Mięso pokroić w kostkę.
gotowanie zupy
Do wywaru wrzucić pokrojone ogórki, jarzyny i gotować 10 minut. Do zupy dodać ryż i gotować aż będzie miękki. Do garnka wlać śmietanę i stopniowo dolewać wrzącą zupę. Cały czas mieszać żeby śmietana się nie zważyła. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy, dodać pokrojone mięso i zagotować. Gotową zupę doprawić maggi do smaku. Smacznego!