Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Ogórkowe pikle

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wspaniala przekąska, można jeść od razu.

Ogórkowe pikle

Składniki:

Ogórkowe pikle

 

  • 5 kg ogórków;
  • 3 – 4 cebule;
  • 4 łyżki soli;
  • 6 łyżek cukru;
  • 1 szklanka octu 10 %;
  • 1,5 szklanki oleju
  • Liść laurowy, ziele angielskie

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowe pikle
Ogórki obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na 3-4 cm kawałki. Cebule drobno pokroić wymieszać z ogórkami. Wsypać cukier, sól, dodać ocet i olej, przyprawy. Wymieszać i odstawić na 2 godz. Po tym czasie pikle można jeść lub włożyć do słoików i krótko pasteryzować