Sposób przygotowania:
Chleb włoski z cebulą i oliwkami
Najpierw przygotować cebulę, obrać, umyć i pokroić w grubsze piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyzki oliwy i przesmażyć na niej cebulę, schłodzić. Oliwki pokroić w plasterki, a jeśli są z pestką to w kawałeczki. Połączyć je z cebulą i natką pietruszki, wlać wodę, wsypać mąkę, sól, drożdże i dokłądnie wyrabiać ciasto, minumum 5 minut. Po tym czasie przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gdy wyrośnie przełożyć je do blaszki i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie posmarować chleb rozmąconym jajkiem i piec w 200 stopniach ok. 40 minut sprawdzając je drewnianym patyczkiem. Gdy jest gotowy zawinąć w ściereczkę do ostygnięcia.
przejs
msewka
Justine27
jaNina
marietta