Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Chleb włoski z cebulą i oliwkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Drożdżowy chleb z czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą.

Chleb włoski z cebulą i oliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb włoski z cebulą i oliwkami

 

  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3/4 szklanki czarnych oliwek (moga być mieszane)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 kg mąki
  • 2 dkg drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • oliwa z oliwek 30 ml
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Chleb włoski z cebulą i oliwkami
Najpierw przygotować cebulę, obrać, umyć i pokroić w grubsze piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyzki oliwy i przesmażyć na niej cebulę, schłodzić. Oliwki pokroić w plasterki, a jeśli są z pestką to w kawałeczki. Połączyć je z cebulą i natką pietruszki, wlać wodę, wsypać mąkę, sól, drożdże i dokłądnie wyrabiać ciasto, minumum 5 minut. Po tym czasie przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gdy wyrośnie przełożyć je do blaszki i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie posmarować chleb rozmąconym jajkiem i piec w 200 stopniach ok. 40 minut sprawdzając je drewnianym patyczkiem. Gdy jest gotowy zawinąć w ściereczkę do ostygnięcia.
Chleb włoski z cebulą i oliwkami
Wyrośnięte ciasto, gotowe do posmarowania jajkiem i pieczenia.
Chleb włoski z cebulą i oliwkami
Etap wyrabiania ciasta, do miski dać wszystkie składniki.
Chleb włoski z cebulą i oliwkami
Przygotowanie czerwonej cebulki i krojenie czarnym oliwek.