ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Domowy chleb z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Coraz bardziej podoba mi się domowe pieczenie chleba. Nie jest to trudne, przy pomocy robota nie wymaga wiele wysiłku, a efekt wspaniały!

Domowy chleb z cebulą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy chleb z cebulą

 

  • 1,5 szklanki wody
  • 1/5 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża cebula + 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb z cebulą
Cebulę siekamy i szklimy i lekko rumienimy na oleju, studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem, mieszamy dokładnie. Do robota wsypujemy mąkę, sól, wlewamy rozczyn i wrzucamy cebulę. Wyrabiamy ciasto kilka minut. przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Następnie z ciasta formujemy rulon, wkładamy do podłużnej formy. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie gdy chleb ładnie wyrósł, pieczemy w 200 stopniach 40 minut.
Domowy chleb z cebulą
Cebulę siekamy i szklimy i lekko rumienimy na oleju, studzimy.
Domowy chleb z cebulą
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem, mieszamy dokładnie.