Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z cebulą i liściem laurowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepyszny, pachnący i wilgotny chlebek na zakwasie. Z cebulą gotowaną w mleku z dodatkiem liścia laurowego! Warto spróbować :)

Chleb z cebulą i liściem laurowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z cebulą i liściem laurowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z cebulą i liściem laurowym
Zaczyn: składniki zmieszać i odstawić na około 10-12 godzin. Do rondelka wlać mleko, wrzucić liście laurowe i postawić na ogniu. W międzyczasie posiekać w kostkę obraną cebulę, wrzucić do mleka. Zagotować i zdjąć z ognia, wystudzić. Wyjąć liście laurowe. Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Dodać mleko z cebulą. Dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Po tym czasie ciasto należy krótko wyrobić, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 30 minut. Zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20 minut. Wystudzić na kratce.
Chleb z cebulą i liściem laurowym
Do rondelka wlać mleko, wrzucić liście laurowe i postawić na ogniu.
Chleb z cebulą i liściem laurowym
W międzyczasie posiekać w kostkę obraną cebulę, wrzucić do mleka. Zagotować i zdjąć z ognia, wystudzić. Wyjąć liście laurowe.
Chleb z cebulą i liściem laurowym
Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Dodać mleko z cebulą. Dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Chleb z cebulą i liściem laurowym
Po tym czasie ciasto należy krótko wyrobić, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia.