Sposób przygotowania:
Chleb z cebulą i liściem laurowym
Zaczyn: składniki zmieszać i odstawić na około 10-12 godzin. Do rondelka wlać mleko, wrzucić liście laurowe i postawić na ogniu. W międzyczasie posiekać w kostkę obraną cebulę, wrzucić do mleka. Zagotować i zdjąć z ognia, wystudzić. Wyjąć liście laurowe. Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Dodać mleko z cebulą. Dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Po tym czasie ciasto należy krótko wyrobić, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 30 minut. Zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20 minut. Wystudzić na kratce.