Sposób przygotowania:
ogromnie pracochłona focaccia
Do miski wlać ciepła wodę, mleko, cukier, 40 ml oliwy, połowę maki, wyrobić mikserem. Dodać pokruszone drożdże, ponownie wyrobić, dodać resztę mąki zostawiając łyżkę. na posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto, formując kulę i zostawić do wyrośnięcia na 60-90 min w ciepłym miejscu. Pokroić w drobną kosteczkę pomidory. Wyrośnięte ciasto, zagnieść ponownie dodając pomidory, wyłożyć na polaną oliwą blachę- wielkości piekarnika, minimum 40/50 cm, rozciągnąć na szerokość blachy ręcznie-:). Posmarować od spodu, podważając brzegi oliwą, posmarować również z góry pędzelkiem, posypać ziołami i gruba solą. Odstawić na kolejne pół godziny. Po tym czasie palcami porobić wgłębienia w cieście, znowu posmarować oliwą i zostawić na kolejne 30 min. Piec w temperaturze 200 st przez 15 min- do 20 góra, aż zbrązowieje.