Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Okoń nilowy na oleju kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nie po raz pierwszy odkrywam, że czasem najprostsze jest najsmaczniejsze. Wcześniej używałam oleju kokosowego przygotowując dania kuchni orientalnej. Potem przyzwyczaiłam się do niego. Dzięki niemu potrawy nabierają naturalnego smaku.

Okoń nilowy na oleju kokosowym

Składniki:

Okoń nilowy na oleju kokosowym

 

  • 2 kawałki filetów okonia nilowego
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • mąka do oprószenia
  • olej kokosowy ( twardy ) do smażenia
  • sok z cytryny do skropienia

 

Sposób przygotowania:

Okoń nilowy na oleju kokosowym
Umytą rybę osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić szczyptą soli i posypać odrobiną pieprzu. Oprószyć mąką ( strząsając jej nadmiar ). Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju kokosowego. Na gorący kłaść rybę i smażyć na rumiano najpierw z jednej , a następnie z drugiej strony. Podawać z ziemniakami ( frytkami ) i surówką skrapiając rybę przed podaniem sokiem z cytryny.