Sposób przygotowania:
Okoń nilowy na parze :
Zmieszać sok z cytryn z olejem ( 2 łyżki ), szczyptą soli, pieprzu i zalać marynatą filety. Zostawić na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie .
Ułożyć rybę w garnku do gotowania na parze .W dolnym garnku wlać wodę , dodać kostkę bulionową i kawałek skórki cytrynowej .
Zagotować wodę. dostawić górny garnek ( sito ) - przykryć i gotować 15 minut .
Podawać z ziemniakami z wody oprószonego świeżo zmielonym pieprzem , natką pietruszki , polany łyżeczką masła , skropiony sokiem z cytryny .
Można również zrobić tak że ziemniaki ugotują się również na parze - układamy je wtedy wcześniej w garnku i gotujemy aż będą pół miękkie - dokładamy obok rybę i gotujemy jeszcze 15 minut .
Można tak samo ugotować w parowarze .
Podałam z surówka z kiszonej kapusty z pieprzem i olejem.
Ułożyć rybę w garnku do gotowania na parze .W dolnym garnku wlać wodę , dodać kostkę bulionową i kawałek skórki cytrynowej .
Zagotować wodę. dostawić górny garnek ( sito ) - przykryć i gotować 15 minut .
Podawać z ziemniakami z wody oprószonego świeżo zmielonym pieprzem , natką pietruszki , polany łyżeczką masła , skropiony sokiem z cytryny .
Można również zrobić tak że ziemniaki ugotują się również na parze - układamy je wtedy wcześniej w garnku i gotujemy aż będą pół miękkie - dokładamy obok rybę i gotujemy jeszcze 15 minut .
Można tak samo ugotować w parowarze .
Podałam z surówka z kiszonej kapusty z pieprzem i olejem.