Sposób przygotowania:
Okoń nilowy w panierce
Okonia rozmrozić ( bo można go u nas kupić tylko zamrożonego - w każdym razie ja tylko na takiego natrafiam ) . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Przygotować marynatę z 1/4 szklanki oleju , soku z połowy cytryny , szczypty piri-piri , grubo mielonego pieprzu , szczypty soli , miodu . Zalać rybę marynatą i pozostawić na 45 minut. Wyjąć porcje ryby z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami . Ponownie posypać szczyptą soli i pieprzu. Jajko roztrzepać dokładnie na talerzyku z łyżka wody . Panierować kawałki okonia w bułce tartej -jajku-bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść rybę i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać na świeżo np. z frytkami i surówką z kiszonej kapusty .