Sposób przygotowania:
Okoń nilowy w jarzynach z płatkami paprykowymi
Umyte filety osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Pokroić na małe kawałki . Posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Na gorącym smażyć na rumiano kawałki ryby. Zdjąć z patelni. Obrać cebulę i warzywa. Marchew, seler i pietruszkę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę przekroić na pół i drobno pokroić. Wsypać warzywa do garnuszka. Zalać wodą. Dodać przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, płatki paprykowe, łyżeczkę maggi w płynie ). Gotować pod przykryciem 25 minut. Dodać koncentrat. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, maggi. W słoju układać warstwami : gorący sos – kawałki ryby – sos . Zostawić na ok. 12 godzin w lodówce tak by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno. Można zrobić wersję delikatniejszą tzn. rybę ugotować ( ok. 10 minut ) a wywar z gotowania użyć do duszenia warzyw i nie dodawać płatków paprykowych.