Sposób przygotowania:
Okoń w sosie winno-sojowym.
Ryby oczyść, lekko posól i popieprz, oprósz mąką. Jajo rozkłóć z 1/4 szklanka wody i 1/4 szklanką sosu sojowego. Dosypuj mąkę miesząc do chwili, aż powstanie lane, średnio gęste ciasto. Zanurzaj rybki w ciescie i smaz na złoty kolor. Na końcu na patelnię wsyp pokrojoną cebulę, dodaj masło i zeszklij ją. Do garnka wlej wode, ocet, dodaj ziele i liść laurowy, na końcu miód i cebulę. Dodaj sosu sojowego - do smaku (nie uzywaj soli). Jesli lubisz możesz dodac jeszcze trochę octu. Ostudzoną rybkę układaj w półmisku, zalej zalewą i odstaw na minimum 24 godziny. Podawaj rybki odsączone z zalewy z ziemniaczkami ugotowanymi w łupinach.
Pani zima