jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Okoń w sosie winno-sojowym.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rybka w zalewie winno- sojowej.

Okoń w sosie winno-sojowym.

Składniki:

Okoń w sosie winno-sojowym.

 

  • 1 kg okoni lub innych niewielkich rybek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 jajo
  • mąka pszenna (ile zabierze)
  • sos sojowy jasny TaoTao, sól, pieprz cytrynowy do smaku
  • kilka liści laurowych
  • kilkanascie kuleczek ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • pół litra octu winnego
  • pół litra wody
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Okoń w sosie winno-sojowym.
Ryby oczyść, lekko posól i popieprz, oprósz mąką. Jajo rozkłóć z 1/4 szklanka wody i 1/4 szklanką sosu sojowego. Dosypuj mąkę miesząc do chwili, aż powstanie lane, średnio gęste ciasto. Zanurzaj rybki w ciescie i smaz na złoty kolor. Na końcu na patelnię wsyp pokrojoną cebulę, dodaj masło i zeszklij ją. Do garnka wlej wode, ocet, dodaj ziele i liść laurowy, na końcu miód i cebulę. Dodaj sosu sojowego - do smaku (nie uzywaj soli). Jesli lubisz możesz dodac jeszcze trochę octu. Ostudzoną rybkę układaj w półmisku, zalej zalewą i odstaw na minimum 24 godziny. Podawaj rybki odsączone z zalewy z ziemniaczkami ugotowanymi w łupinach.

Tagi:

sosy